• +0612389086
 • info@archepeople.nl

Nooit meer een mismatch

4 tips voor een goede selectieprocedure

Nooit meer een mismatch

Janine Zoer No Comment

Haastige spoed is zelden goed

Wij zien nog al eens gebeuren dat er in alle haast stappen worden overgeslagen in de zoektocht naar de juiste medewerker. Met name aan het begin en het einde van het selectieproces valt veel winst te behalen. Aan de hand van de stappen in ons selectiespel ArcheMatch, geven wij 4 tips om tot een goede match te komen.

 1. Een goed begin: creëer intern helderheid over de gewenste rol bij de openstaande functie
 2. Aantrekkingskracht: trek de meest passende kandidaat aan d.m.v. de juiste vacturetekst
 3. Tweerichtingsverkeer: breng verbinding aan in het sollicitatiegesprek (incl. ontwikkelassessment)
 4. Ontwikkelbelofte: neem tijd voor de onboarding in het team en creëer ontwikkelkansen in toekomst

Een goed begin is het halve werk

De goede selectieprocedure zou moeten beginnen met de volgende vragen: ‘Waarom willen wij iemand aantrekken. Watvoor type persoon zoeken wij en wordt er in de organisatie gelijk over gedacht? Welke rol moet er vervuld worden in het team om tot de beste gezamenlijke prestaties te komen? Wat moet die persoon naast zijn inhoudelijke taken nog meer kunnen?’. Kortom, er moet in de organisatie duidelijkheid en overeenstemming zijn over de verwachtingen van de rol die vervuld moet worden.

Aantrekkingskracht

Met je woordkeuze en afbeeldingen in de vacature kun je de plank mis of raak slaan. Dit komt omdat de keuzes van kandidaten worden beïnvloed door onbewust associaties die een vacaturetekst kan oproepen. Wil je de juiste kandidaat aantrekken dan is het belangrijk om stil te staan bij de uitstraling van de vacaturetekst. Verschillende type mensen hebben vaak verschillende behoeftes. De één zoekt zekerheid, de ander vrijheid, sommige mensen willen uitdaging en anderen gezelligheid. Wanneer je bewust aangeeft wat je zoekt én wat je te bieden hebt dan is de kans dat de juiste kandidaat reageert aanzienlijk groter.

Tweerichtingsverkeer

In een sollicitatiegesprek gaat het tegenwoordig niet meer alleen om de expertise en ervaring van de kandidaat maar ook om wie hij of zij is. Door inzicht te krijgen in de kwaliteiten en talenten van de kandidaat kun je kijken naar de persoon als geheel en of hij of zij in de vacante rol past. Ook is het belangrijk om op de huidige krappe arbeidsmarkt te laten zien wij jij bent als bedrijf. Vaak kan de kandidaat kiezen waar hij of zij aan de slag gaat. Daarmee is een sollicitatiegesprek een uitwisseling geworden waarin gezocht wordt naar overeenstemming en verbinding. Goede gesprekvaardigheden zijn hiervoor een must.

Ontwikkelbelofte

Het is pas een goede match wanneer de nieuwe medewerker daadwerkelijk ingewerkt is en zich bij het bedrijf thuis voelt. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan de ‘onboarding’ van de medewerker in het team en in de bedrijfscultuur. Daarbij is het heel erg belangrijk om aandacht te hebben voor de gemaakte beloftes tijdens het selectieproces, om na enige tijd om feedback te vragen aan de medewerker en de persoonlijke ontwikkelmogelijkheden te bespreken en stimuleren.

Een goede verbinding in het begin, legt een fundament voor de toekomst.

ArcheMatch

Ons selectiespel ArcheMatch maakt iedere stap in dit proces gemakkelijker en beter:

 1. Er wordt een goede begin gemaakt door op een speelse manier de verwachtingen op elkaar af te stemmen in de organisatie nog voordat de vacature wordt opgesteld.
 2. Het spel geeft daarbij meer dan 36 opties voor een passende vacaturetekst zodat de juiste kandidaat wordt aangetrokken.
 3. Middels een assessment krijgt men inzicht in de kwaliteiten en talenten van een kandidaat.
 4. Door het spel ontstaat er een ontspannen sfeer tijdens het sollicitatiegesprek. Op die manier kan de kandidaat beter laten zien wij hij of zij is. Ook kunnen de wederzijdse verwachtingen op een leuke manier besproken worden. ArcheMatch zorgt dus voor plezier en verhoogt de kwaliteit van het gesprek.

Is er van beide kanten een match dan zorgt de verbinding en betrokkenheid die er is ontstaan tijdens de procedure voor een goede basis en een duurzame relatie.

Wil je meer weten over ArcheMatch of gebruik maken van onze herfstaanbieding? Neem vrijblijvend contact met ons op (info@archepeople.nl). Wij vertellen je er graag meer over.

Hieronder nog even de voordelen van ArcheMatch op een rij:

 • Duurzame match
 • Medewerker op de juiste plek
 • Efficiëntie in het selectieproces
 • Kosten besparing van een mismatch
 • Verdieping, vertrouwen en fun in het sollicitatiegesprek
 • Goede verbinding met de medewerker vanaf de start
 • Zicht op de ontwikkelmogelijkheden van de medewerker in de toekomst
 • Positieve branding

 

Van weerstand naar flow met ArchePeople

Voor een korte impressie van onze producten