• +0612389086
  • info@archepeople.nl

4 tips: hoe laat je een cultuurverandering mislukken

Het recept om alles bij het oude te laten

4 tips: hoe laat je een cultuurverandering mislukken

Janine Zoer No Comment

Het voorkomen van verandering

Om te voorkomen dat er een nieuwe bedrijfscultuur ontstaat, moet je eerst weten dat mensen een cultuur scheppen door het omarmen van gezamenlijke beelden, verhalen en waarden. Vanuit deze waarden ontstaan (vaak onbewuste) verwachtingen, overtuigingen en regels die zich veruiterlijken in gedrag.

Bij deze enkele tips om cultuurverandering te voorkomen:

1. Blijf je verhaal en waarden met overtuiging brengen. Als werkgever moet je beseffen dat medewerkers vaak niet eens weten dat het anders kan. Pas wanneer er bewustzijn optreedt, kan hetgeen dat als normaal wordt gezien, ter discussie gesteld worden. Alles dat normaal gevonden wordt, is dus mooi meegenomen.

2. Behoud een gelaagde structuur. Of je het nu top-down of bottom-up noemt, het verschil moet er zijn. Zit je op ‘de bodem’ dan moet je naar boven kunnen kijken en het idee behouden dat je groeistappen kunt maken. Zit je op ‘de top’ dan moet je naar beneden kunnen kijken en beseffen dat jij je daaraan ontworsteld hebt. Deze hoog/laag-structuur zorgt voor voldoende motivatie en uitdaging waardoor men bezig blijft en niet tot daadwerkelijke verandering komt.

3. Verdeel de verantwoordelijkheid in de organisatie. Het idee dat er een ongelijkheid is in verantwoordelijkheid, maakt dat men ermee kan spelen. Zo kan men de verantwoordelijkheid op zich nemen of van zich af schuiven. Op die manier blijft men het lekker druk met het controleren en sturen van elkaar. Er is daardoor geen tijd om tot nieuwe ideeën te komen, laat staan deze tot uitvoering te brengen.

4. Volg trends maar verander niets. Je wilt als organisatie natuurlijk aan de buitenwereld laten zien dat je vooruitstrevend bent. Dit positieve beeld maakt je aantrekkelijk voor klanten en nieuwe medewerkers. Let er echter wel op dat er in wezen niets veranderd aan je verhaal en je waarden. Houdt ook de gelaagde structuur en het verantwoordelijkheidssysteem op zijn plaats en de medewerkers weten precies waar ze aan toe zijn. Medewerkers leren een trucje en wanneer de trend is overgewaaid draait de organisatie gewoon door.

Als je dan toch merkt dat verandering onontkoombaar is, omdat goede medewerkers wegblijven, (jonge) medewerkers andere wensen hebben of ziek worden. Bedenk dan dat angst en falen sterke drijfveren zijn. Leg de lat nog hoger, speel mensen tegen elkaar uit en houd ze een vette beloning (in de verre toekomst) voor. Wellicht houd je het dan nog een tijdje uit.

De veranderaar

Ben jij die veranderaar die wel wil innoveren dan is het noodzakelijk om inzicht te krijgen in de onbewuste verhalen en waarden van de organisatie, buiten je bubble te treden en bewustwording en ontwikkeling van medewerkers stimuleren. Mocht je niet goed weten hoe? Wij helpen je hier graag bij.

Werkelijke cultuurverandering zal ontstaan door de zoektocht naar de collectieve betekenis van de mens in zijn of haar individuele uniekheid.

C.G. Jung over individuatie

Meer weten? Lees dan het boek ‘the starfish and the spider, the unstoppable power of leaderless organizations’. Of neem contact op voor een kop koffie, een goed gesprek en/of een korte cultuur analyse. janine@archepeople.nl

 

Van weerstand naar flow met ArchePeople

Voor een korte impressie van onze producten