• +0612389086
  • info@archepeople.nl

Archetypen… in ‘Jip en Janneke’ taal

Archetypen… in ‘Jip en Janneke’ taal

Janine Zoer No Comment

Wat zijn archetypen?

Stel je eens voor dat er ergens in jou een ronde tafel staat waaraan 12 personen zitten. Iedere persoon heeft zijn eigen voorkeuren, belangen, verwachtingen en talenten. De ene persoon doet nadrukkelijk zijn zegje terwijl de ander wat afwachtend zit te luisteren. Deze personen zou je archetypen kunnen noemen en hoe ze aan jouw tafel zitten, hangt af van de kracht van een archetype en of hij een positieve of negatieve bijdrage levert. Werken ze samen dan voel jij je krachtig en in balans maar werken ze elkaar tegen dan kun je daar flink last van hebben, bijvoorbeeld doordat er twijfel gezaaid wordt, bepaalde talenten onderdrukt worden omdat één archetype de baas speelt… ga zo maar door.

Heb je de film binnenstebuiten al gezien? Hetzelfde principe maar dan uitgebeeld met emoties… kijk maar even.

 

 

Onbewust

Archetypen doen onzichtbaar hun werk, net als emoties, en ze sturen je meestal onbewust aan. Zij roepen bepaalde gevoelens op, bepalen door welke bril jij naar de wereld kijkt en welk gedrag je veelal automatisch inzet. De unieke samenstelling van jouw archetypen bepalen waartoe jij je aangetrokken voelt en over welke kwaliteiten en talenten jij van nature beschikt.ijsberg

Je kent vast het plaatje wel van de ijsberg. Naar schatting is 90% onbewust, net zoals het ijs onder de waterlinie dat onzichtbaar is, en 10% bewust, het topje van de ijsberg. Inzicht in jouw archetypen en hoe je met ze kunt samenwerken, geven je een zicht op een stukje van de onderkant van de ijsberg. Bewustwording van jouw archetypen kan je leven vergemakkelijken en je de juiste koers doen inzetten. Zo kun je ontdekken wat werkelijk bij je past en waar je blij van wordt.

Verrassing

Archetypen kunnen je werkelijk verrassen. Stel dat een belangrijk archetype aan jouw tafel nooit echt het woord heeft genomen, zich nauwelijks heeft laten zien en ineens het woord neemt en jouw helpt het roer om te gooien. Je doet iets waarvan je niet wist dat je het in je had. Iets waarvan je hart een vreugde sprongetje maakt en wat je enorm veel energie geeft. Het ontdekken van essentiële archetypen met hun kwaliteiten, kunnen een ware verrassing voor je zijn. Meestal kunnen mensen het in de eerste instantie niet geloven en soms proberen ze een bepaald idee of verlangen, afkomstig van dat ene archetype, weg te duwen. Misschien omdat het niet strookt met de verwachtingen van anderen of omdat je niet gelooft dat jij dat kan. Soms moet je uit je comfort zone stappen om te ontdekken wat je aan talenten en kwaliteiten in je hebt.

Ontdekken

Wil jij ontdekken hoe de 12 archetypen bij jou aan tafel zitten en hoe je dichter bij je essentiële kwaliteiten kunt komen? Door middel van een ArcheYou assessment op basis van afbeeldingen en competenties kun je daar zicht op krijgen. Zodat je meer kun worden wie je in wezen bent.

Onzichtbare zichtbaar maken

ArchePeople maakt het onzichtbare zichtbaar, zowel voor je persoonlijke ontwikkeling, als in teams en organisaties.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Van weerstand naar flow met ArchePeople

Voor een korte impressie van onze producten